06 września, 2016

Ciasto owsiane z borówkami

Ciasto owsiane z borówkami

Mąka owsiana to samo zdrowie. Jest bezglutenowa, bogata w białko oraz błonnik. Zawiera kwas linolowy, który działa przeciw miażdży. W mące owsianej znajdziemy żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor oraz witaminę B1 i E. Dlatego to właśnie mąka owsiana jest głównym składnikiem tego ciasta. Idealnym uzupełnieniem jest miód i borówki amerykańskie.

60 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm

200 g mąki owsianej
200 g borówek amerykańskich
2 banany
150 ml mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka oleju
1 łyżka tahini
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

  • Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy z mlekiem i miodem na jednolitą masę.
  • Wlewamy do mąki owsianej, dodajemy proszek do pieczenia, olej i tahini. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. 
  • Ciasto przelewamy do formy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. 
  • Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser. 

Jakie właściwości mają borówki amerykańskie?

Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate w cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń. Pozytywnie wpływają na wzrok i trawienie. Mają działanie antynowotworowe i są pomocne w leczeniu miażdżycy. Borówki obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą tego "dobrego", a także opóźniają procesy starzenia. 

Wielbicielom borówek amerykańskich polecam dwa przepisy z tymi owocami:

Ciasto owsiane z borówkami - składniki

Ciasto owsiane z borówkami

Ciasto owsiane z borówkami

Ciasto owsiane z borówkami


14 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto. Napewno je zrobię :-) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się przepysznie, długo u nas by nie postało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie - chętnie bym je uczyniła moim śniadaniowym ciachem :) Połowa blaszki pożarłabym za jednym posiedzeniem, jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto powala wyglądem, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...