Mąka owsiana to samo zdrowie. Jest bezglutenowa, bogata w białko oraz błonnik. Zawiera kwas linolowy, który działa przeciw miażdży. W mące owsianej znajdziemy żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor oraz witaminę B1 i E. Dlatego to właśnie mąka owsiana jest głównym składnikiem tego ciasta. Idealnym uzupełnieniem jest miód i borówki amerykańskie.
60 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
200 g mąki owsianej
200 g borówek amerykańskich
2 banany
150 ml mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka oleju
1 łyżka tahini
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy z mlekiem i miodem na jednolitą masę.
- Wlewamy do mąki owsianej, dodajemy proszek do pieczenia, olej i tahini. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Ciasto przelewamy do formy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut.
- Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser.
Jakie właściwości mają borówki amerykańskie?
Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate w cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń. Pozytywnie wpływają na wzrok i trawienie. Mają działanie antynowotworowe i są pomocne w leczeniu miażdżycy. Borówki obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą tego "dobrego", a także opóźniają procesy starzenia.
Wielbicielom borówek amerykańskich polecam dwa przepisy z tymi owocami:
ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje :)
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. Napewno je zrobię :-) Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńZnika w tempie błyskawicznym ;) Pozdrawiam! :)
UsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo oraz smacznego! :)
UsuńCiasto prezentuje się przepysznie, długo u nas by nie postało :)
OdpowiedzUsuńChwila moment i nie ma :)
UsuńWygląda znakomicie - chętnie bym je uczyniła moim śniadaniowym ciachem :) Połowa blaszki pożarłabym za jednym posiedzeniem, jak nic :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, a do tego pyszne latte :)
UsuńCiasto powala wyglądem, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje, oj smakuje :)
Usuń