17 maja, 2016

Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych europejskich kuchni. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów.


Składniki
1 pęczek zielonych szparagów 
3 jajka 
1 opakowanie serka wiejskiego light 
8 plastrów suszonych pomidorów w oleju 
10 czarnych oliwek 
1 łyżeczka cukru trzcinowego 
garść rukoli 
kilka szczypt ziół prowansalskich 
kilka szczypt czosnku niedźwiedziego 
sól 
grubo mielony pieprz

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i wrzucamy na wrzątek z 1 łyżeczka cukru trzcinowego i 1 łyżeczką soli. Gotujemy 4 - 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę zostawiamy, aby posypać frittatę przed wstawieniem do piekarnika. W misce rozbijamy jajka, dodajemy serek wiejski, posiekaną rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i grubo mielonym pieprzem. Masę przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy szparagi i posypujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę ze szparagami podajemy jako danie główne lub przekąskę. Smakuje na ciepło i na zimno. Do frittaty można podać domowy sos pomidorowy.

Sezon na szparagi w pełni, dlatego polecam też inny przepis na te smaczne warzywa:

Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami - składniki

Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami


6 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne połączenie. Suszone pomidory mogę jeść na okrągło -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna frittata. Ze szparagami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie szparagów. Prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! Danie wygląda niezwykle apetycznie. Połączenie idealne <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...