Frittata to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej. Równie popularna jest także w Hiszpanii. Zaletą potrawy jest to, że można przyrządzić ją z najróżniejszych składników. Danie serwuje się głównie jako przekąskę. Można też podać je na śniadanie lub kolację. Oto łatwy przepis na frittatę z ziemniakami, pomidorami i zielonymi oliwkami.
2-4 porcje
200 g ziemniaków
200 g gęstego jogurtu greckiego
1 kula mozzarelli (ok. 125 g)
2 jajka
1/2 białej cebuli
10 pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy.
- Jajka wbijamy do miski i dodajemy jogurt grecki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Do masy jajecznej dodajemy ziemniaki, cebulę i mozzarellę. Mieszamy, a następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i oliwki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30-35 minut.
- Fritattę podajemy na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Polecam także inne przepisy na pyszne frittaty:
Nigdy nie jadłam tego dania, a wygląda tak pysznie. Zapiszę przepis. :)
OdpowiedzUsuńTa frittata z ziemniakami, pomidorami i zielonymi oliwkami brzmi niesamowicie smakowicie i pożywnie! To świetna propozycja na różnorodne posiłki, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńMniam! Smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuń