19 stycznia, 2015

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej

Choć powoli wraca do łask, kasza jaglana nie jest tak doceniana jak powinna. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Kaszę jaglaną można jeść nie tylko jako dodatek do mięs, ale również na słodko. Oto przepis na pyszny jaglaniec.


Składniki
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
3 łyżki miodu
garść rodzynek
garść żurawiny
garść płatków migdałowych

Kaszę jaglaną gotujemy w dwóch szklankach wody. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną. Dodajemy miód i mieszamy, aby dobrze połączył się z drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz miedź, żelazo i krzem, który poprawia przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.  

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej - składniki

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej - płatki migdałowe

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...