19 stycznia, 2015

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej

Choć powoli wraca do łask, kasza jaglana nie jest tak doceniana, jak powinna. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Kaszę jaglaną można jeść nie tylko jako dodatek do mięs, ale również na słodko. Oto przepis na pyszny jaglaniec.


40 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm

100 g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
3 łyżki miodu
garść rodzynek
garść żurawiny
garść płatków migdałowych

  • Kaszę jaglaną gotujemy w dwóch szklankach wody. Ostawiamy do wystygnięcia. 
  • Następnie kaszę mieszamy z rodzynkami i żurawiną. 
  • Dodajemy miód i mieszamy, aby dobrze połączył się z drobną kaszą. 
  • Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jaglaniec pieczemy 20 minut.
  • Ciasto z kaszy jaglanej podajemy na ciepło lub na zimno na deser.

Jakie składniki odżywcze i właściwości ma kasza jaglana?

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz miedź, żelazo i krzem, który poprawia przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.  

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej - składniki

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej - płatki migdałowe

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej

Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...