20 maja, 2015

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Nie taki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy.


Składniki
1 kg ziemniaków 
1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka tymianku
sól

Ziemniaki (użyłam odmiany Agata) obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Dodajemy sól, zioła prowansalskie, kolendrę i tymianek. Każdą ćwiartkę nacieramy mieszanką przypraw, solą i oliwą. Najlepiej zrobić to rękami, ponieważ każdy ziemniak otrzyma porcję ziół i oliwy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno.

O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na kremową zupę ziemniaczaną

Ziemniaki

Zioła prowansalskie, kolendra, tymianek

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki


4 komentarze:

  1. Mimo, że uwielbiam sobie kucharzyć i próbować przepisów ze wszystkich stron świata, to jednak pieczone ziemniaki są mocno zakorzenione w moim sercu :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy pieczone ziemniaki choć nie pozwalamy sobie na nie zbyt często ale czasem naprawdę ma się na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale robisz smaka 😍😍😍
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim wydaniu ziemniaki smakują super :) Pozdrawiam również :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...