Ta tarta to smak nadchodzącego lata. Słodkie brzoskwinie, egzotyczny kokos i włoska ricotta to jej główne składniki. Przepis jest łatwy i sprawdzony, dlatego warto z niego skorzystać i przygotować pyszną tartę brzoskwiniową z dodatkiem kokosa.
40 minut + chłodzenie 60 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
spód
100
g kaszy jaglanej
2
łyżki kakao
1
łyżka ksylitolu
1
jogurt naturalny
krem
1
opakowanie sera ricotta light
2
– 3 brzoskwinie lub 5 – 6 połówek z puszki
3
łyżki wiórek kokosowych
1
łyżeczka agaru
30
ml gorącej wody
1
łyżka ksylitolu
Kaszę jaglaną gotujemy w jogurcie naturalnym, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kakao, 1 łyżkę ksylitolu i mieszamy. Masę przelewamy do formy na tartę i odstawiamy do wystygnięcia. Później wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jeżeli brzoskwinie są z puszki, płuczemy je ze słodkiej zalewy (takich użyłam). Świeże owoce myjemy i obieramy ze skóry. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do ricotty. Słodzimy 1 łyżką ksylitolu i mieszamy.
W wodzie rozpuszczamy łyżeczkę agaru i dodajemy do kremu. Energicznie mieszamy.
Z lodówki wyjmujemy spód i za pomocą łyżki równomiernie nakładamy ricottę z brzoskwiniami. Wierzch wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Tartę z brzoskwiniami podajmy na zimno.
Jakie właściwości mają brzoskwinie?
Brzoskwinie zawierają potas, bor, fosfor, witaminę A, niacynę, czyli witaminę B3, która korzystnie wpływa na skórę. Są bogate także inne witaminy z grupy B. Te soczyste owoce mają pozytywne działanie na układ pokarmowy i usprawniają metabolizm, ponieważ zawierają błonnik. Chronią przed osteoporozą i mają działanie relaksujące. Doskonale wpływają na skórę - odświeżają i tonizują. Mają także działanie odmładzające. 100 g brzoskwiń to 46 kalorii.
Wszystko co ma w sobie kokos i to dużą ilość jemy z ciemno xD Także tarta idealnie trafiona w nasz gust :)
OdpowiedzUsuń