12 listopada, 2015

Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy

Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa.


Składniki
½ dyni hokkaido
150 g soczewicy czerwonej
3 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki ostrej papryki
sól
świeżo mielony pieprz

Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy. Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec dodajemy soczewicę i mieszamy. Podajemy w małych miskach, udekorowanych prażonymi pestkami dyni.

Soczewica ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera dużo roślinnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży oraz błonnik, korzystnie działający na układ pokarmowy. Soczewica jest bogata w niezbędny do prawidłowej pracy serca potas. Zawiera także żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód i cynk. Soczewica ma w swoim składzie witaminy - C, A, K. Soczewica zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. 100 g soczewicy to 16 kalorii. 

Fanom zup dyniowych polecam także przepis na krem dyniowy.

Przepis został nagrodzony w konkursie "Rozgrzewamy zimę", organizowanym przez Przepisy.pl.

Przepisy.pl


Zupa z dyni i soczewicy - składniki

Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy


Jesienne zupy


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...