21 marca, 2016

Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami

Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami

75 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Do tego lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole. 


30 minut
2-4 porcje

500 g ziemniaków
3 jajka
2 szalotki
1 pęczek cienkiego szczypiorku
1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch
sól
świeżo mielony

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
  • Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji.
  • Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. 
  • Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. 
  • Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu.

Polecam także inne przepisy na Wielkanoc:

Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami - składniki

Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami

Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami

Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...