75 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Do tego lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole.
30 minut
2-4 porcje
500 g ziemniaków
3 jajka
2 szalotki
1 pęczek cienkiego szczypiorku
1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch
sól
świeżo mielony
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
- Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji.
- Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji.
- Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu.
Polecam także inne przepisy na Wielkanoc:
Fajna, chętnie wypróbuję :>
OdpowiedzUsuńJadłybyśmy ją łyżkami! :D
OdpowiedzUsuńCudowna i niezwykle smakowita sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta sałatka :-) musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, taki inny niż wszsytkie te świąteczne sałatki :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Zapisałam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń