31 marca, 2015

Świąteczna zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Którą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową.


Składniki (na cztery porcje)
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 ziemniaków
750 ml bulionu warzywnego
2 – 3 łyżki tartego chrzanu
1 jogurt naturalny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo mielony pieprz
1 jajko

Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut). Cebulę kroimy w piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula zmięknie. Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy w głębokich talerzach lub miskach z ćwiartką jajka.

O właściwościach i składnikach odżywczych chrzanu można przeczytać w przepisie na sos chrzanowy

Zupa chrzanowa - składniki

Zupa chrzanowa - składniki

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa


4 komentarze:

  1. Czy jajko gotujemy osiem minut od włożenia do zimnej wody, czy do wrzątku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Osiem minut od włożenia do wrzącej wody.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się, że to fajnny pomysł, zawsze to jakieś urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba przyznać, że interesująca ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...