04 kwietnia, 2015

Wielkanocny serowiec z orzechami

Serowiec

Serowiec to deser, który będzie gwiazdą na wielkanocnym stole. Delikatny ser, orzechy i gorzka czekolada tworzą zgrany zespół.


Składniki
1 kg masy serowej
250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek
3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
garść migdałów

Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z połową masy serowej. Wykładamy nią formę do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Użyłam czekolady Lindt Excellence 99 % Cacao. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno.

Serowiec - składniki

Serowiec

Serowiec

Serowiec


2 komentarze:

  1. O matko, wszystko co ma w sobie ser już na starcie staje się naszym ulubionym a z takimi dodatkami to już w ogóle sukces gwarantowany :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie optymalny - idealny- zawiera to co chcę jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...