Mimo że nazywana jest marchewką po koreańsku, surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku.
20 minut
2-4 porcje
500 g marchewki
1 jabłko
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego jasnego
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki suszonej kolendry
garść orzechów włoskich
- Orzechy włoskie delikatnie prażymy na suchej patelni. Odstawiamy.
- Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy w dużej misce.
- W małej misce mieszamy ocet balsamiczny, ksylitol, sól, pieprz i kolendrę.
- Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i mieszamy z resztą składników.
- Sos dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy.
- Olej rzepakowy podgrzewamy i gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć.
- Na koniec dodajemy orzechy włoskie.
- Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty.
- Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy jako dodatek do dania głównego.
Jeżeli planujecie podróż do Kazachstanu - globtroterską czy biznesową - pamiętajcie, że potrzebna będzie wiza. Wyrobienie jej nie zabierze Wam cennego czasu i energii, jeżeli skorzystacie z usług Centrumwiz.pl. Profesjonalny zespół pomoże w wybraniu rodzaju wizy, wypełnieniu wnioski wizowego i załatwieniu wszystkich formalności.
Przepyszna surówka! <3 U mnie też dziś gości surówka z marchewki i jabłka, ale w klasycznej wersji. Koniecznie muszę spróbować Twojej :)
OdpowiedzUsuńNiby taka surówka z marchewką i jabłkiem jest i u nas, ale my jej tak nie przyprawiamy. Ciekawi mnie ten czosnek w tym przepisie, ta kolendra i ta cebulka. Nawet ten ocet i orzechy - kurcze, to musi być zupełnie inny smak :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie te dodatki sprawiają, że marchewka smakuje zupełnie inaczej. Na początku jest słodka, a potem dość ostra :)
UsuńJa robię tylko z jabłka, marchewki i soku z cytryny, ale też często dodaję orzechy włoskie :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować tej wschodniej suróweczki : )
OdpowiedzUsuńWłaściwie to azjatyckiej ;)
UsuńCałkiem inaczej doprawiona i dosmaczona orzechami nasza rodzima marchewka. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, zupełnie u nas nie spotykane. :)
OdpowiedzUsuńMicha pełna dobrości! :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona, bardzo lubię dodawać orzechy włoskie do surówek. Moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji surówki z marchewki jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniała surówka :-)
OdpowiedzUsuńTa surówka musi być wspaniała. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńMy zawsze robimy na słodko marchew, jabłko, orzechy, cynamon i pomarańcza :D
OdpowiedzUsuńCiekawy zestaw składników :)
UsuńPyszna surówka.
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo jedna z najlepszych surówek, jakie jadłem. Pasuje prawie do każdego obiadu.
OdpowiedzUsuńhttps://www.serwiskonsularny.pl/