15 września, 2015

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

Tuńczyka można przygotować na wiele sposobów. Niezawodny jest w sałatkach. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, aby wyczarować obłędną potrawę z tuńczykiem w roli głównej. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem i jarmużem, której dopełnieniem jest sos sezamowy.  


30 minut
2-4 porcje

200 g jarmużu 
2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
1 puszka ciecierzycy 
1 puszka kukurydzy 
2 ząbki czosnku 
3 szalotki 
garść oliwek 
sól 
świeżo mielony pieprz

sos sezamowy 
1 duże opakowanie jogurtu greckiego light 
2 łyżki sezamu 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
kilka kropli soku z cytryny 
sól 
świeżo mielony pieprz

  • Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. 
  • Jarmuż wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Jogurt grecki mieszamy z sezamem, suszonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki.
  • Tuńczyk odsączamy i przekładamy do miski. Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy z zalew i dodajemy do tuńczyka. 
  • Szalotki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z tuńczykiem, kukurydzą i ciecierzycą. 
  • Na koniec dodajemy oliwki, które można przekroić na pół. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie.

Osobom, które lubią tuńczyka polecam także inną wersję takiej sałatki z jajkiem i ogórkami kiszonymi. W tym poście można także przeczytać o tym, dlaczego warto jeść tuńczyka.

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym - składniki

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym - składniki

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym - składniki

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym


5 komentarzy:

  1. Może w takim daniu polubiłybyśmy jarmuż w innym wydaniu niż na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu na słodko :)

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszcze jarmużu. Jestem ciekawa jak smakuje :)
    Bardzo fajny sos sezamowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam jarmuż nie robi wrażenia, ale jako składnik w pastach do pieczywa, sałatkach czy omletach jest rewelacyjny :)

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie produktów, myślę, że sama bym tak tego nie zestawiła. Musze wypróbować ten smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...