23 października, 2014

Najlepsza sałatka z tuńczyka z ogórkami kiszonymi i jajkami

Sałatka z tuńczyka

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę.


Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
1 cebula
3 ogórki kiszone
2 jajka na twardo
1 opakowanie białego serka np. Bieluch
sól
pieprz

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym.

Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega 3 i omega 6. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu, chronią przed wrzodami i zawałem oraz zmniejszają ryzyko arytmii. Chronią skórę przed zmarszczkami. Kwasy omega 6 regulują pracę nerek i wątroby, a także obniżają poziom "złego cholesterolu".

Sałatka z tuńczyka - składniki

Sałatka z tuńczyka


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...