07 października, 2015

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie.


Składniki
500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem
½ dyni hokkaido
250 ml wody
8 g suchych drożdży
2 łyżki tymianku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
kilka szczyp cynamonu
kilka szczypt kardamonu

Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej gotowy bochen. Ciasto można uformować według własnych pomysłów. Wierzch oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 mnut. Studzimy na kartce. Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami, np. pastami do smarowania.

Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia, wątroby i układu pokarmowego. Działa odkwaszająco i moczopędnie. Ma także korzystny wpływ na cerę - niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. 100 g dyni to zaledwie 33 kalorie.

Chleb dyniowy - składniki

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy


Sposób na dynię 2015

6 komentarzy:

  1. Super pomysł!!! :)

    Dziękuję za udział w akcji "Sposób na dynie 2015"
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb i z tyloma ziołami. Musi pachnieć nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez kilka godzin czuć zapach w całym mieszkaniu :)

      Usuń
  3. Podoba mi się kolor tego chlebka, taki intensywny. no i ta chrupiąca, spieczona skórka - pycha :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie chciałam taki zrobić, ale nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu, a ten jest super :) już go zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, zwłaszcz, że uwielbiam dynie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...