29 kwietnia, 2016

Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą

Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą

Ryż długoziarnisty jest uniwersalnym i najczęściej uprawianym gatunkiem ryżu na świecie. Oprócz smaku jego zaletami są łatwość i szybkość przygotowania. Ale ryż nie musi być składnikiem dania obiadowego. To także smaczny element deserów. Przedstawiam przepis na placek ryżowy z wiśniami i czekoladą 


45 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm

400 g wiśni (mogą być mrożone)
250 g ryżu długo ziarnistego
50 ml mleka
4 łyżki płatków lub kulek czekoladowych
4 łyżki ksylitolu
1 białko jajka

  • Wiśnie rozmrażamy. Najlepiej zrobić to za pomocą sita, aby cała woda dobrze odciekła. 
  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Następnie ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy mleko, ksylitol i blendujemy. 
  • Masą wykładamy formę do tarty. Białko ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki równomiernie smarujemy nią warstwę ryżową. 
  • Na wierzchu układamy wiśnie i posypujemy płatkami lub kulkami czekoladowymi. 
  • Tak przygotowany placek ryżowy wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. 
  • Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą podajemy jako deser. Bardzo dobrze smakuje jeszcze ciepły.

Ryż - właściwości

Ryżu nie powinno zabraknąć w diecie bezglutenowej. Nie powinny go unikać osoby dbające o linię, ponieważ dodaje energii i daje uczucie sytości. Dzięki zawartości potasu ryż reguluje ciśnienie krwi. Obecność magnezu sprawia, że działa kojąco na nerwy i poprawia koncentrację. Jedząc go, poprawimy odporność, ponieważ zawiera żelazo i cynk. Jest bogaty w błonnik, dzięki któremu układ pokarmowy będzie funkcjonował prawidłowo. Ryż to także witaminy - z grupy B i E.

Przepis bierze udział w akcji Zostań szefem kuchni

Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą - składniki

Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą

Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą

Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą


9 komentarzy:

  1. Ciekawy sposób na podanie ryżu. Desery ryżowe lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię takie rzeczy! W dzieciństwie babcia piekła mi czasem torcik ryżowy w prodiżu :-). Najbardziej lubię z jabłkami, ale wiśniowy też musi być dobry...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł ! Ja zazwyczaj robię zapiekankę z ryżem i jabłkami, ale to nie to samo. Wiśnie...mmmm... ale bym teraz je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę że ten pomysł na ciasto bez mączne jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem szczerze, że taki deser z chęcią bym spróbowała :).

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe! Raz tylko próbowałam zrobić ciasto ryżowe za innego przepisu i je niestety spaliłam. Ale cytrynowy aromat do niego jakoś i tak mi nie podchodził, to wydaje się smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...