Lekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry.
20 minut
4-6 porcji
1 główka sałaty lodowej
4 buraki
1 jabłko
100 g suszonych moreli
2 garście orzechów (włoskie, piniowe, pistacje)
1 łyżka octu balsamicznego jasnego
1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego
1 łyżka curry
1 łyżka miodu
sól
pieprz
- Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
- Jogurt grecki mieszamy z curry, miodem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy.
- Morele kroimy na małe kawałki. Buraki i jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.
- Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy. Następnie przekładamy do dużej miski i mieszamy z gotowym sosem. Na wierzchu układamy buraki, jabłko, suszone morele i posypujemy prażonymi orzechami.
- Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem.
Fanom buraków polecam także inne przepisy:
Hummus z burakami
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli
Świetna, pożywna i bardzo apetyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraczki, a tu jeszcze dodatkowo tyle dobra. Zdrowa i pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i na dodatek bardzo zdrowa sałatka ;)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten dobór składników -myślę, że sama sałatka ma interesujący smak. Zobaczę jak się sprawdzi na drugie śniadanie i do lunchboxu :D
OdpowiedzUsuń