28 października, 2015

Bananowa jaglanka z granatem

Bananowa jaglanka z granatem

Kasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie.


Składniki
100 g kaszy jaglanej
2 dojrzałe banany
1 granat
1 łyżka miodu
3 łyżki płatków migdałowych
1/2 łyżeczki kardamonu

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Granata obieramy ze skóry i błon. Banany blendujemy. Kaszę przekładamy do miski i dodajemy banany, granata, miód i kardamon. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Bananowa jaglanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być daniem na wynos.

Inne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej to:

7 komentarzy:

  1. Pyszne zestawienie dwóch tak różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio jadam jaglanki na słono zapiekane, ale chyba czas na słodkie wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj na obiad akurat miałyśmy kaszę jaglaną ale niestety nie w tak pysznym wydaniu jak tutaj. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie jaglankowe śniadania z rodzaju tych idealnych :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...