Kasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie. Oto przepis na bananową jaglankę z granatem.
50 minut
2 porcje
100 g kaszy jaglanej
2 dojrzałe banany
1 granat
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki kardamonu
- Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Granat obieramy ze skóry i błon. Banany blendujemy.
- Kaszę przekładamy do miski i dodajemy banany, granata, miód i kardamon. Całość dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut.
- Bananowa jaglanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być daniem na wynos.
Inne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej to:
Pyszne zestawienie dwóch tak różnych smaków :)
OdpowiedzUsuńostatnio jadam jaglanki na słono zapiekane, ale chyba czas na słodkie wersje :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, zdrowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad akurat miałyśmy kaszę jaglaną ale niestety nie w tak pysznym wydaniu jak tutaj. :D
OdpowiedzUsuńjaglanka na słodko to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńMmm, cudowne śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jaglankowe śniadania z rodzaju tych idealnych :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam