01 października, 2014

Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

Aromatyczna dynia z pieca

Dynia hokkaido charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi - jest kremowa i delikatnie orzechowa. Do tego pełna witamin i składników odżywczych. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Zdecydowałam się na pieczenie. Oto przepis na aromatyczną pieczoną dynię z cebulą i ziołami.


Składniki
1/2 dyni hokkaido
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej kolendy
kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, która jest cienka i miękka. Cebulę koimy na cienkie krążki. W misce umieszczamy dynię i cebulę. Skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i ziołami. Dłońmi nacieramy każdy kawałek dyni. Następnie układamy kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Aromatyczną dynię z pieca podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia, wątroby i układu pokarmowego. Działa odkwaszająco i moczopędnie. Ma także korzystny wpływ na cerę - niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. 

Aromatyczna dynia z pieca - składniki

Aromatyczna dynia z pieca

Aromatyczna dynia z pieca

Aromatyczna dynia z pieca


12 komentarzy:

  1. To moja ulubiona odmiana dyni :) Twoja propozycja jest bardzo kusząca :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja także! Wykorzystuję ją na wiele różnych sposobów - oczywiście kulinarnych ;) Pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Pyszna i pięknie zrobiona:) mam taką w domu, na pewno zrobię według Twojego przepisu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :) Nawet tym, którym dynia nie bardzo pasuje, zajadają się nią w ten sposób przygotowaną tak, że aż im się uszy trzęsą ;)

      Usuń
  3. Przepyszna propozycja! Koniecznie muszę tak przygotować dynię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. tak przygotowanej dyni jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis....jak wszystkie zresztą u Ciebie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...