Już dziś o 17.00 Polacy rozegrają swój pierwszy mecz na Mistrzostwach Świata w piłce nożnej, które odbywają się w Rosji. Ich przeciwnikiem będzie reprezentacja Senegalu. Zamiast podawać niezdrowe przekąski, tłuste chipsy i paluszki, można przygotować pyszny i zdrowy sernik na zimno. Oto przepis na biało-czerwony sernik w dwóch smakach - truskawkowym i kokosowym.
30 minut + 60 minut chłodzenie
forma do tarty o średnicy 24 cm
Warstwa kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego
100 g wiórków koksowych + 2 łyżki do posypania
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki ksylitolu
1 i 1/2 łyżki agaru
Warstwa truskawkowa:
500 g truskawek
2 łyżki ksylitolu
1 i 1/2 łyżki agaru
- Przygotowujemy warstwę kokosową. Mleczko kokosowe przelewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ksylitol i agar. Cały czas mieszając, gotujemy około 5 minut. Rondelek zestawiamy z ognia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się ze sobą połączyły. Rondelek odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masę kokosową przelewamy do formy i ostawiamy, aby stężała.
- Przygotowujemy warstwę truskawkową. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Jeżeli owoce są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy ksylitol i blendujemy na gładki mus. Mus przelewamy do rondelka i gotujemy. Dodajemy agar i gotujemy około 5 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
- Masę truskawkową delikatnie wlewamy na warstwę kokosową. Kiedy masa zacznie tężeć, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.
- Biało-czerwony sernik na zimno truskawkowo-kokosowy podajemy schłodzony na deser.
Polecam także inne przepisy na biało-czerwone dania:
Teraz to mamy idealne ciasto na otarcie smutków po meczu ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, jest dobre i na smutki, i na radości :)
UsuńFajne ciasto :) W niedzielę kolejna szansa na wygraną :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMecze rozczarowały, ale przepisy przecież nadal aktualne :)
OdpowiedzUsuńOczywiście! :)
Usuń