W czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Przepis jest łatwy i szybki, więc warto z niego skorzystać.
40 minut + chłodzenie
forma do tarty o średnicy 24 cm
spód
resztki ciasta z piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników
krem
1 szklanka oraz 50 ml ciepłego mleka
60
g maku
50 ml gorącej wody
1
opakowanie sera ricotta light
10
sztuk orzechów macadamia
25 ml rumu (1 kieliszek do wódki)
3
łyżki cukru trzcinowego
3 łyżeczki agaru
garść
płatków migdałowych
- Mak namaczamy na noc w szklance mleka. Następnego dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy.
- Resztki ciasta z piernikowych gwiazdek rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy.
- Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
- Mleko mieszamy z rumem i zalewamy okruchy lub herbatniki. Za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy formę do tarty.
- Orzechy macadamia obieramy i rozkruszamy na drobne kawałki. W miarę równomiernie posypujemy spód tarty.
- Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mak, cukier trzcinowy i mieszamy.
- Agar rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy do masy serowej i miksujemy.
- Masą wylewamy formę do tarty. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Podajemy na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Tym, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez makowych deserów polecam przepis na kluski z makiem i orzechami.
Wyśmienita! Smakowitości absolutne
OdpowiedzUsuń