16 grudnia, 2014

Tarta makowa


W czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno.


Składniki
Spód:
resztki ciasta z piernikowych gwiazdek
lub 1 małe opakowanie herbatników 
Krem:
60 g maku
1 opakowanie sera ricotta light
10 sztuk orzechów macadamia
25 ml rumu (1 kieliszek do wódki)
3 łyżki cukru trzcinowego
garść płatków migdałowych
1 szklanka oraz 50 ml ciepłego mleka
3 łyżeczki agaru
50 ml gorącej wody

Mak namaczamy na noc w szklance mleka. Następnego dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy.

Resztki ciasta z piernikowych gwiazdek rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy.  

Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. 50 ml mleka mieszamy z rumem i zalewamy okruchy lub herbatniki. Za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy formę do tarty. Orzechy macadamia obieramy i rozkruszamy na drobne kawałki. W miarę równomiernie posypujemy spód tarty. Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mak, cukier trzcinowy i mieszamy. Agar rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masą wylewamy formę do tarty. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki na min. dwie godziny.

Tym, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez makowych deserów polecam przepis na kluski z makiem i orzechami.



Tarta makowa na zimno

Tarta makowa na zimno

Tarta makowa na zimno


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...