19 marca, 2015

Mini pizze bez ciasta

Mini pizze bez ciasta

Pierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo.


Składniki
1 bakłażan
3 - 4 pieczarki
2 plastry szynki włoskiej
tarta mozarella lub ser żółty
sól ziołowa

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni.

Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać, że bakłażany są warzywami ciężkostrawnymi, dlatego nie powinny ich jeść dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami.

Mini pizze bez ciasta - składniki

Mini pizze bez ciasta

Mini pizze bez ciasta

Mini pizze bez ciasta


7 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł a jaki zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie ale szkoda, że my tak bardzo bakłażana nie lubimy :P Cukinia też by się pewnie sprawdziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam podobną z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...