02 marca, 2016

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

Liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają przeciwzapalnie. Oto przepis na prostą pastę kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki.


Składniki
liście z dwóch pęczków rzodkiewek
1 puszka soczewicy w zalewie
1 łyżka oleju lnianego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
kilka szczypt chili
pieprz
sól

Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż liście nabiorą intensywnego, zielonego koloru. Soczewicę odlewamy z zalewy i płuczemy na sicie. Odstawiamy. Do blendera wrzucamy soczewicę, liście rzodkiewki oraz olej lniany. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką paprykę, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki lub innego naczynia i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Liście rzodkiewki bardzo dobrze sprawdzą się w sosie pesto z dodatkiem prażonych pestek dyni.

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki - składniki

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki


5 komentarzy:

  1. Soczewicę równie dobrze można ugotować samemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Wersja z soczewicą z puszki jest ekspresowa :)

      Usuń
  2. Ja zawsze wyrzucam liście z rzodkiewki. Jak będę miała swoją rzodkiewkę, to listki muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połaczenie, takiego jesczze nie próbowałam. W ogóle ja zaniedbuję liście rzodkiewki - zazwyczaj je wyrzucam :{

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...