Pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki. W tym prostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior.
20 minut
2 porcje
500 g pieczarek
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa
- Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kawałki - mniejsze na ćwiartki, większe na szóstki. Wrzucamy do miski i dodajemy sól ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki zmiękną.
- Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Dwie łyżki szczypioru można zostawić, aby posypać danie przed podaniem. Dodajemy do pieczarek.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego pieczarki z dymką i szczypiorem. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy sos sojowy i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i smażymy, aż cała woda odparuje.
- Pieczarki z patelni podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.
Fanom pieczarek polecam inne przepisy na te popularne grzyby:
Ale to musiało być pycha :D
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że tak, było pysznie! ;)
UsuńŚwietne połączenie :) Zapisuję do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńBardzo często robię podobne pieczarki. Ale nawet nie wiedziałam, że to takie zdrowe. A ja myślałam, że to be i ciężkie. Dziękuję za uświadomienie :) Należę do osób uwielbiających pieczarki. Jutro u mnie na grillu :)
OdpowiedzUsuńPieczarki smażone na maśle pewnie byłyby ciężkie i zaległy na żołądku, ale te na oleju kokosowym to zupełnie co innego :)
UsuńU mnie dziś pochmurnie i deszczowo, więc impreza na świeżym powietrzu odpada. Życzę smacznego grillowania! :)
Ale apetycznie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńdo tego wystarczy tylko kawałek pieczonego mięska lub ryby i gotowy posiłek :)
OdpowiedzUsuń