Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową.
30 minut
2 porcje
1 pęczek zielonych szparagów
3 szalotki
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju
sól
pieprz świeżo mielony
- Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Szalotki kroimy w kostkę. Imbir i czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach.
- Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy.
- Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut.
- Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Użyłam orzeszków ziemnych bez soli. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut.
- Smażone szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.
Polecam także dwa inne przepisy na szparagi:
Szparagi, to moja miłość <3
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja!
Pozdrawiam
Uwielbiam zielone szparagi. Koniecznie przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńWspaniałe, aromatyczne, zdrowe i pożywne danie :D Palce lizać! <3
OdpowiedzUsuńSmażonych szparagów jeszcze nie jadłam, muszę spróbować : )
OdpowiedzUsuńSzparagi prezentuja sie smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuń