31 maja, 2016

Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi

Smażone szparagi z szalotką, imbirem i orzeszkami ziemnymi

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. 


30 minut
2 porcje

1 pęczek zielonych szparagów
3 szalotki
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju
sól
pieprz świeżo mielony

  • Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Szalotki kroimy w kostkę. Imbir i czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. 
  • Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. 
  • Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Użyłam orzeszków ziemnych bez soli. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut. 
  • Smażone szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. 

Polecam także dwa inne przepisy na szparagi:

Smażone szparagi z szalotką, imbirem i orzeszkami ziemnymi - składniki

Smażone szparagi z szalotką, imbirem i orzeszkami ziemnymi

Smażone szparagi z szalotką, imbirem i orzeszkami ziemnymi

Smażone szparagi z szalotką, imbirem i orzeszkami ziemnymi

Smażone szparagi z szalotką, imbirem i orzeszkami ziemnymi



Wegetariański obiad VII

7 komentarzy:

  1. Szparagi, to moja miłość <3
    pyszna propozycja!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zielone szparagi. Koniecznie przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, aromatyczne, zdrowe i pożywne danie :D Palce lizać! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażonych szparagów jeszcze nie jadłam, muszę spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagi prezentuja sie smakowicie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...