10 lipca, 2016

Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców

Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców

Już dziś wieczorem poznamy mistrza Europy w piłce nożnej. Na paryskim Stade de France spotkają się reprezentacje Francji i Portugalii. Z tej okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór.


Francuska zupa cebulowa
3 białe cebule
1 czerwona cebula
100 ml białego wina
600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego
2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami)
4 łyżki startego sera gruyère
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców
Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku
500 g pieczarek (8 - 10 sztuk)
250 g sera owczego, np. bryndzy
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego 
½ pęczka szczypioru
4 gałązki koperku
sól
świeżo mielony pieprz
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibicówPieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki. W misce za pomocą widelca rozgniatamy ser owczy. Czosnek, szczypior i koperek siekamy. Dodajemy do bryndzy razem z 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy pieczarki. Nafaszerowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego.

Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach 
450 g młodych ziemniaków
1 cebula
1 pomidor malinowy
½ czerwonej papryki
1 opakowanie serka wiejskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
½ łyżeczki suszonej bazylii
kilka szczypt oregano
kilka szczyp ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
pieprz
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibicówZiemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, bazylię, sól, pieprz i ostawiamy. Do serka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do serka. Całość mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie formy na tartę. Posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. Na warstwę ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem
250 g piersi z kurczaka
2 pory
4 młode ziemniaki
2 łyżki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka szczypt słodkiej papryki
kilka szczypt suszonego czosnku
kilka szczypt ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony pieprz
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibicówPierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe.

Przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli
1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk)
10 - 12 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie rukoli
1 łyżka glazury balsamicznej (najlepiej cała butelka z wygodnym dozownikiem)
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibicówRukolę myjemy i porządnie osuszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na połówki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Na wykałaczkę nadziewamy po połówce mozzarelli i pomidorka. Na desce lub na półmisku rozkładamy rukolę, delikatnie solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz i zioła prowansalskie. Następnie glazurą balsamiczną malujemy fantazyjne wzory. Na tak przygotowanej rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami. Biało-czerwone przekąski podajemy od razu i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem.

Domowe lody kokosowo-truskawkowe
300 g truskawek
1 puszka mleczka kokosowego
1 laska wanilii
1 łyżka nasion chia
2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia lub miski i blendujemy. Jeżeli truskawki są mało słodkie, dodajemy łyżkę ksylitolu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i małym nożem wydrążamy nasionka. Do musu truskawkowego dodajemy nasiona chia oraz wanilię i mieszamy. Mleczko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na puszystą masę. Można dodać 1 łyżkę ksylitolu. Musem truskawkowym i masą kokosową napełniamy foremki do lodów lub pucharki. Do foremek najpierw nakładamy masę kokosową, a następnie mus truskawkowy. Jeżeli lody będą podawane w pucharkach, należy trzymając w jednym ręku naczynie z musem truskawkowym, a w drugim masę kokosową, jednocześnie napełnić pucharki. Najlepsze są do tego naczynia z dziubkami. Gotowe lody wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody kokosowo-truskawkowe podajemy jako deser. 

Poniżej trochę statystyki o wielkim finale Euro 2016:
  • Francuzi wygrali dziesięć ostatnich meczów z Portugalią. 
  • Portugalia nie pokonała Francji od ponad 40 lat. Po raz ostatni w kwietniu 1975 roku, w towarzyskim spotkaniu na Parc des Princes, wygrała 2:0 po golach Marinho i Nene. 
  • Portugalczycy przegrali dwa ostatnie mecze z Francuzami na Stade de France – 0:4 w kwietniu 2001 roku i 1:2 w październiku 20014 roku.
  • Drużyny spotykały się trzykrotnie w mistrzostwach świata i Europy – w półfinałach i zawsze wygrywała Francja: 3:2 w 1984 roku po dogrywce, 2:1 w 2000 roku po "złotym golu" Zinedine'a Zidane'a w dogrywce, 1:0 w 2006 roku po trafieniu "Zizou". 
  • Portugalczycy mieli 45 rzutów rożnych – najwięcej ze wszystkich. Średnio 7,5 rzutów rożnych na mecz. Są też najczęściej faulującą drużyną. Dopuścili się 82 przewinień, o 24 więcej od Francji.
  • Portugalia jest drużyną, która rozegrała najwięcej spotkań w mistrzostwach Europy (34) i nigdy nie zdobyła tytułu. 
  • Portugalia z Walią wygrała 2:0 w półfinale. Było to pierwsze zwycięstwo Portugalczyków w trakcie 90 minut. Wcześniejsze pięć spotkań – po 90 minutach – kończyło się remisem. Ostatni raz przegrali po rzutach karnych w Euro 2012, gdy w półfinale musieli uznać wyższość Hiszpanii.
  • Reprezentacja Francji podczas mistrzostw świata i Europy wygrała trzy z czterech ostatnich meczów finałowych, w których brała udział. Francuzi przegrali tylko raz – w 2006 roku. Po rzutach karnych ulegli Włochom. 
  • Francja jest niepokonana od osiemnastu meczów w finałach mistrzostw świata i Europy, które rozgrywane były we Francji. Jedyne dwie porażki przydarzyły im się w 1960 roku, gdy w meczu inauguracyjnym Euro (był jednocześnie półfinałem) przegrali z Jugosławią, a później w meczu o trzecie miejsce nie sprostali Czechosłowacji. 
  • W Euro 2016 strzeliła już trzynaście goli, jedenaście z nich padło po 42. minucie spotkania. 
  • Francja to najbardziej bramkostrzelna drużyna w historii Euro. Na turnieju w 1984 roku wbiła rywalom czternaście bramek (dziewięć autorstwa Michela Platiniego). 
  • Kapitan drużyny portugalskiej Cristiano Ronaldo jeszcze nigdy nie strzelił gola Francji. Zmarnował wszystkie 43 rzuty wolne w finałach mistrzostw świata i Europy. Zdobył dziewięć bramek na czterech turniejach Euro. Wszystkie padły z obrębu pola karnego, a pięć po strzałach głową. Ze wszystkich 1353 minut przeciwko czołowym drużynom Europy, nigdy nie trafił do ich siatki. 
  • Antoine Griezmann, napastnik Francji, strzelił osiem goli w ostatnich dziesięciu spotkaniach fazy pucharowej, licząc rozgrywki Ligi Mistrzów i Euro. Może być pierwszym piłkarzem od czasów Michela Platiniego, który w punktacji kanadyjskiej zdobędzie siedem lub więcej punktów. Napastnik Atletico Madryt, na razie ma pięć bramek i asystę. Platini w 1984 roku dziewięć razy trafiał do siatki i miał jedną asystę. Jest najbardziej bramkostrzelnym piłkarzem fazy pucharowej w historii Euro. Dotychczas zdobył pięć bramek. 
Źródło: sport.tvp.pl





Przekąski kibica na Euro 2016

5 komentarzy:

  1. Super, aż chce się kibicować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naszymi faworytami są pieczarki faszerowane i zupa cebulowa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym tą zapiekankę ziemniaczaną i loda do tego ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...