29 października, 2014

Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowo-miodowy

To najprostszy, najszybszy i najlepszy sos. Trochę słodki, odrobinę ostry z lekką kwaskową nutą. Idealnie pasuje do sałat. Oto przepis na sos musztardowo-miodowy. 


10 minut
1 porcja

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka jasnego octu balsamicznego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka miodu
sól morska
świeżo mielony pieprz

  • Oliwę, ocet, musztardę i miód łączymy w całość i energicznie mieszamy. 
  • Doprawiamy solą morską i obficie świeżo mielonym pieprzem. 
  • Sos musztardowo-miodowy podajemy z bukietem sałat.

Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?

Podstawą tego sosu jest oliwa z oliwek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne. Dzięki spożywaniu oliwy lepiej działa układ trawienny. Oliwa z oliwek jest bogata także w witaminy - A, E i D. Chroni skórę przed utratą wilgoci i spowalnia proces starzenia. To doskonały naturalny kosmetyk. Stosowana do kąpieli, peelingów i masażu działa kojąco na skórę i nawilża. 

Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowo-miodowy


2 komentarze:

  1. I oliwa nakładana na włosy działa cuda ;) Rączki całuję za przepis na sos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Właśnie go wypróbowałam i czuję, że będę robić ten sos często :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...