31 stycznia, 2015

Domowe mleko owsiane



W sklepach coraz częściej można spotkać mleka roślinne. Weganie używają ich do kawy, płatków i wszelakich wypieków. Są ciekawą alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. Takie mleka można zrobić z soi, migdałów czy ryżu. Na początek proponuję łatwy i sprawdzony przepis na mleko owsiane. 


90 minut
2-4 porcje

4 szklanki gorącej wody
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżeczki cukru z wanilią

  • Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką gorącej wody. Odstawiamy na godzinę, aby płatki dobrze nasiąkły wodą. 
  • Do owsianej papki dolewamy 3 szklanki wody. Całość blendujemy przez dwie, trzy minuty. 
  • Następnie przelewamy przez drobne sitko. Użyłam sitka do przesiewania mąki. Mleko jest gotowe. Trzeba uważać podczas podgrzewania, ponieważ mleko owsiane łatwo się przypala.

Jakie właściwości ma mleko owsiane?

Mleko owsiane jest bogate w różne składniki odżywcze. Jest bogate w białko i dający uczucie sytości błonnik pokarmowy. Zawiera wapń, żelazo, witaminę A, D i B12 oraz kwas foliowy. Nie ma w nim laktozy ani cholesterolu. Obniża poziom złego cholesterolu. Pomaga wzmocnić odporność. Do swojego jadłospisu powinny wprowadzić go osoby zmagające się z anemią. 

Do czego używać mleka owsianego?

Ten rodzaj mleka ma neutralny smak i aromat. Sprawdzi się w różnego rodzaju wypiekach i słodkich przekąskach. Dobrze smakuje z płatkami na śniadanie i w koktajlach mlecznych. To dobry zamiennik mleka krowiego do kawy. 

Mleko owsiane - składniki

Mleko owsiane - składniki

Mleko owsiane

Mleko owsiane


1 komentarz:

  1. A udało Ci się tak przesączyć, żeby nie było żadnych grudek? Bo mi się to nie udaje :( Ale może powinnam sobie sprawić jakieś specjalne, bardziej gęste sitko...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...