13 kwietnia, 2016

Kuchnie świata: hummus z burakami

Hummus z burakami

Pierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, tahini, soku z cytryny i czosnku, jest świetnie znana weganom i wegetarianom. Oto przepis na niezwykły, różowy hummus.


45 minut
4-6 porcji

1 puszka ciecierzycy
2 średnie buraki
1 łyżka tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego jasnego
sok z połowy cytryny
sól himalajska
grubo mielony pieprz

  • Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. 
  • Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. 
  • Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. 
  • Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami.

Jakie właściwości mają buraki?

Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są źródłem kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko osteoporozy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na  nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń.

Hummus z burakami - składniki

Hummus z burakami

Hummus z burakami

Hummus z burakami

Hummus z burakami





Na przednówku na wzmocnienie

11 komentarzy:

  1. Dlaczego gotujemy ziemniaki z dodatkiem octu balsamicznego? Czy ze względu na walory smakowe czy ma to zastosowanie praktyczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że chodzi Ci o buraki :) Do gotowania dodaje się ocet, żeby zachowały swój piękny kolor.

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny humus :) Kolorek super. Bardzo lubię buraki, więc smakowałby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Ciekawy musi być jego smak, bo kolor jest fantastyczny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Musze koniecznie wypróbować! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham buraki i kocham hummus - dla mnie połączenie idealne <3 PYSZNOŚCI !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. buraczki to moja miłość :) muszę spróbować takiego hummusu - wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe połączenie buraków. Taka pasta musi być pyszna :-) Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...