07 marca, 2016

Ciekawostki kulinarne: bakłażan

Bakłażan

Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów.


Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano go „szalonym jabłkiem”. Ówcześni Europejczycy uważali, że jest odpowiedzialny za gorączkę, epilepsję, a nawet wywołuje szaleństwo. Pierwsi docenili go Włosi i odkryli jego niesamowite właściwości kulinarne, a bakłażan stał się przysmakiem w kuchniach krajów śródziemnomorskich. W naszym kraju bakłażan pojawił się w XV wieku, ale używano go tylko do dekoracji potraw. Polskie podniebienia podbił dopiero w dziewiętnastym stuleciu.

Istnieje bardzo dużo odmian bakłażana – w kolorze żółtym, pomarańczowym, zielonym czy marmurkowym. Ma nawet swoje święto. 10 marca odbywa się Święto Bakmana, które polega na celebrowaniu dań z bakłażana.

Warto wiedzieć, że bakłażan jest niskokaloryczny. 100 g to tylko 20 kalorii. Zawiera dużo błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego i przeminę materii. Jest bogaty w potas, wapń i magnez. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega chorobom układu krążenia. Polecany jest w czasie antybiotykoterapii. Bakłażan jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie powinny go jeść dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami.

Przepisy na dania z bakłażanem (kliknij w tytuł, aby poznać przepis):

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

Mini pizze bez ciasta

Mini pizze bez ciasta

Bukiet warzyw z patelni

Bukiet warzyw z patelni


4 komentarze:

  1. W moim domu takie mini pizze z bakłażana są jednym z kilku ulubionych dań z jego udziałem. Jako składnik warzyw zapiekanych lub warzyw z patelni również jest uwielbiany :)
    Nie wiedziałam,że jest ciężkostrawny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa notka, fajnie się to czytało - tyle ciekawostek ! :) Bakłażana najbardzej lubię pieczonego lub grillowanego, bo wtedy wychodzi z neigo taka miodowa słodycz.. Pyyychaaa :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Też pisałam o bakłażanie : ) Lubię potrawy z bakłażanem, a poza tym jest taki ładny, błyszczący i ma niesamowity kolor.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny artykuł, wiele się dowiedziałam, a bakłażany kocham <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...