31 stycznia, 2015

Domowe mleko owsiane



W sklepach coraz częściej można spotkać mleka roślinne. Weganie używają ich do kawy, płatków i wszelakich wypieków. Są ciekawą alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. Takie mleka można zrobić z soi, migdałów czy ryżu. Na początek proponuję mleko owsiane.


Składniki
1 szklanka płatków owsianych górskich
4 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki cukru z wanilią

Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką gorącej wody. Odstawiamy na godzinę, aby płatki dobrze nasiąkły wodą. Do owsianej papki dolewamy 3 szklanki wody. Całość blendujemy przez dwie, trzy minuty. Następnie przelewamy przez drobne sitko. Użyłam sitka do przesiewania mąki. Mleko jest gotowe. Trzeba uważać podczas podgrzewania, ponieważ mleko owsiane łatwo się przypala.

Mleko owsiane jest bogate w różne składniki odżywcze. Zawiera wapń, żelazo, witaminę A, kwas foliowy i błonnik. Nie ma w nim laktozy ani cholesterolu. Mleko owsiane można używać zamiast mleka krowiego do różnego rodzaju wypieków, do płatków na śniadanie i koktajli mlecznych. 

Mleko owsiane - składniki

Mleko owsiane - składniki

Mleko owsiane

Mleko owsiane


1 komentarz:

  1. A udało Ci się tak przesączyć, żeby nie było żadnych grudek? Bo mi się to nie udaje :( Ale może powinnam sobie sprawić jakieś specjalne, bardziej gęste sitko...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...