20 kwietnia, 2015

Paluch we włoskim stylu - z suszonymi pomidorami i oliwkami

Włoski paluch

Włosi jedzą pieczywo do każdego posiłku. Magazyn "La Rivista" podaje, że statystyczne włoskie małżeństwo zjada przynajmniej pół kilograma chleba dziennie. Kto chciałby poczuć smak pieczywa we włoskim stylu powinien upiec palucha z suszonymi pomidorami i oliwkami.


Składniki
125 g mąki żytniej razowej
125 g mąki pszennej
160 ml ciepłej wody
8 g suchych drożdży 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
50 g suszonych pomidorów w oleju
50 g oliwek w zalewie
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy

Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy oregano, sól, cukier, suche drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości do ok. 5 milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej. Nie każdy wie, że oliwki są niskokaloryczne i zawierają zdrowy tłuszcz. Chronią serce, wspomagają układ trawienny, chronią przed migreną, a także korzystnie wpływają na skórę. Są bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska. 

Włoski paluch - składniki

Włoski paluch

Włoski paluch

Włoski paluch


3 komentarze:

  1. Aaaa, wygląda cudownie! Muszę go zrobić koniecznie! :)

    A z czarnymi oliwkami też mogę zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wolę zielone i dlatego z takimi upiekłam palucha, ale możesz poszaleć i dodać czarne. Na pewno będzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jemy chleba ale takiego palucha byśmy nie odmówiły na pewno :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...