23 września, 2016

Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami


Już starożytni Egipcjanie cenili śliwki. Polubili je też Rzymianie, którzy szybko zaczęli uprawiać kilka odmian. Stąd trafiły do kuchni innych europejskich krajów. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwa tysiące odmian, a dziś obchodzimy Dzień Śliwki. Można go uczcić smacznymi ciastkami ze śliwkami i nerkowcami.  


Składniki
10 śliwek
100 g płatków owsianych górskich
100 g otrębów gryczanych
50 g orzechów nerkowca
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka kardamonu

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy wodę, miód, olej kokosowy, jajko oraz przyprawy - cynamon i kardamon. Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki. Płatki owsiane mieszamy z otrębami gryczanymi i nerkowcami. Następnie dodajemy połączone płynne składniki oraz pokrojone śliwki. Całość dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak masa owsiana będzie zimna, kroimy na porcje. Ciastka ze śliwkami i nerkowcami to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. 

Śliwki to bogate w składniki odżywcze owoce. Zwierają witaminy z grupy B, A, E i C oraz żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor. Dzięki zawartości pektyn poprawiają apetyt i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Działają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. 100 g świeżych śliwek to ok. 45 kalorii, a suszonych - 267.

Polecam także inne przepisy ze śliwkami w roli głównej:

Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami - składniki

Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami

Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami

Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami






Jemy sezonowo! Jesień

27 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo fajnie, ale trochę się zgubiłam w którym momencie mam dodać śliwki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki dodajemy do płatków owsianych razem z płynnymi składnikami :)

      Usuń
  2. Znakomity przepis. Mam tylko pytanie,jakiej wielkosci maja byc sliwki? Mam duze,srednie i male. Czy to cos w stylu wegierek? I ta masy ze sliwkami mieszamy,nie blendujemy? Z gory dziekuje za odpowiedz. Musze przyznac,ze ten dzem sliwkowy z chia i orzechami,to REWELACJA. Robilam go w ubieglym roku pare razy i w tym tez robie kolejny raz. Przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Śliwki raczej większe - lepiej je czuć w smaku ciacha :)

      Usuń
  3. Fajne,zdrowe ciacha, mam na nie chęć

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, śliwki już wyżarłyśmy, zostały nam tylko powidła :P Ale ciastka na pewno pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. podobają mi się te ciacha :) w sam raz do zabrania do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podbieram przepis :D Świetna i pożywna przekąska - idealna <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie pyszności - z takich składników musiało wyjść coś pysznego i odżywczego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny przepis, bardzo mi przypasał i natychmiast chce je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w nich jest, ponieważ nawet ci, którzy na dźwięk słów "płatki owsiane" dostają dreszczy, zjadają te ciacha bez słowa i proszą o jeszcze :)

      Usuń
  9. Twoje ciasteczka są piękne :) bardzo ciekawy pomysł na przekąskę do pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Świetnie smakują z latte - sprawdziłam ;)

      Usuń
  10. Świetny przepis i ciasteczka świetnie wyglądają.
    Super, że takie ciastko można zabrać ze sobą do pracy i tam zjeść. Jest to dobra i syta przekąska, która z pewnością pobudzi mój mózg do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają dużo dużo dużooooooo lepiej niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super te ciasteczka. Pięknie się prezentują i smacznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...