25 marca, 2016

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami

Pasztetami zajadali się już starożytni Rzymianie, ale to Francuzi sprawili, że stały się prawdziwymi przysmakami. Pierwsze przepisy trafiły do Polski już w XVI wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji.


Składniki
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki bulionu warzywnego
500 g mięsa mielonego z indyka
30 g pistacji bez łupin
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól
czarny pieprz
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego)

Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną.

Inne przepisy na wielkanocne dania:

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami - składniki

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami


Kasza jaglana na słodko i słono


13 komentarzy:

  1. Te pistacje na górze to genialny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest 1:00 w nocy i zaraz biorę się za pieczenie :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasztet wygląda bardzo apetycznie. Z pistacjami z pewnością by mi smakował, bo je bardzo lubię. Wygląda na fajnie wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem smaku tego pasztetu z orzeszkami : )
    P.S. cos mi się poprzestawiało na Facebooku i na razie nie mogę stamtąd działać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały i bardzo smakowity pasztet. I te pistacje... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale z pistacjami musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...