23 maja, 2016

Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana

Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana

Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa, a to znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w 2800 r.p.n.e. w chińskich dokumentach. To właśnie z Chin trafiła do Europy. Oto kasza jaglana.


Kasza jaglana - właściwości

Kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze i ma właściwości lecznicze. To kasza lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Nie powinno jej zabraknąć w diecie chorych na celiakię i niedokrwistość. Jest zasadotwórcza, tak jak kasza gryczana, i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Ma działanie antywirusowe i przeciwzapalne, zwłaszcza w stanach zapalnych błon śluzowych. Polecana jest w czasie przeziębień i przy mokrym kaszlu, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar śluzu. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, dzięki dużej zawartości witaminy E i lecytyny. Kasza jaglana pozytywnie działa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i oczyszcza organizm. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B oraz pierwiastki – magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas.

Dzięki zawartości krzemionki kasza jaglana ma doskonały wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Zapobiega także odwapnieniu kości, poprawia przemianę materii i stan naczyń krwionośnych.

Ile kalorii ma kasza jaglana?

Kasza jaglana jest kaloryczna. 100 g to 350 kalorii. Ma także wysoki indeks glikemiczny, który dla ugotowanej kaszy wynosi 71. Oznacza to, że szybko podnosi poziom cukru we krwi. Dlatego nie jest polecana diabetykom i zwolennikom diety Montignaca. Również osoby zmagające się z chorobami tarczycy, powinny jeść kaszę jaglaną z umiarem, ponieważ zawiera związki, które zaburzają metabolizm jodu.

Co można zrobić z kaszy jaglanej? 

Kasza jaglana to dobry pomysł na śniadanie w formie jaglanki. Jest dobrym składnikiem zdrowego budyniu. Można upiec z niej ciasto. W kuchni wegańskiej popularny jest jagielnik, czyli ciasto przypominające sernik bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego. Kasza jaglana doskonale smakuje w daniach wytrawnych i sprawdzi się na obiad w towarzystwie pieczonych warzyw. Może być składnikiem farszu do pierogów, klopsików lub pulpecików. Można też ją wykorzystać do sałatek. Z drobno zmielonej kaszy jaglanej powstaje mąka, z której piecze się ciasta i wege pasztety. Sprawdzi się w słodkich wypiekach, makaronach i naleśnikach. 

Jak ugotować kaszę jaglaną?

  • Kaszę przesypujemy na sitka i płuczemy pod zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Zapobiegnie to powstaniu goryczki. 
  • Do garnka wlewamy 2 i 1/5 szklanki wody i zagotowujemy. 
  • Wsypujemy 1 szklankę kaszy jaglanej. Wlewamy 1 łyżeczkę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Lekko solimy. 
  • Gotujemy na małym ogniu 18-20 minut. W tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę. 
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki i widelcem rozdzielamy ziarenka. 
 
Fanom kaszy jaglanej oraz tym, którzy dopiero poznają jej walory smakowe i właściwości zdrowotne, polecam książkę Marka Zaremby "Jaglany detoks". To rewelacyjne kompendium wiedzy na temat kaszy jaglanej i jej wartości odżywczych. Książka zawiera także wiele ciekawych i smacznych przepisów na dania z tej kaszy.


Poniżej moje przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej (kliknij w tytuł przepisu, aby poznać przepis):

Placek jaglany z borówkami

Placek jaglany z borówkami



Bananowa jaglanka z granatem

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Kasza jaglana jest świetnym składnikiem ciast :)

      Usuń
  2. Ja uwielbiam jaglankę w każdej postaci - na słodko, na słono - jest po prostu pyszna, a do tego jaka zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tą książkę mamy i czekamy na wakacje a będziemy miały dużo czasu aby wykorzystać przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko się zgadza. Kasza jest zdrowa i pyszna! Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasza jaglana jest super zdrowa. Warto po nią sięgać jak najczęściej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...